Een Ooyse jongen als pionier op Flores Herman Teunissen |
Pogingen tot zijdeteelt in de Liemers Wim van Heugten |
Het veilingproject |
|
In deze derde Old Senders Ni-js van 2021 zijn twee opmerkelijke verhalen opgenomen. Eén artikel van Herman Teunissen die vertelt over Jilis Verheijen uit Ooy. Het andere verhaal over de Zijderoute van Wim van Heugten.
Bij de samenstelling van het artikel heeft auteur Teunissen een selectie uit de biografie samengesteld over Jilis Verheijen, geschreven door Marie-Antoinette Thérèse Willemsen. Jilis was onder meer gefascineerd door vogels. Ooit kwam hij al thuis met een kievitsei dat hij in de Gelderse Waard vond. Zijn interesse in de Nederlandse taal werd vooral aangewakkerd omdat thuis netjes Nederlands werd gesproken, terwijl hij met zijn vriendjes het Ooys dialect praatte.
Zijn interesse veranderde aan het einde van zijn lagere schoolperiode op de Ooyse School. Hij was toen 13 jaar. Hij besloot op die leeftijd te gaan studeren om missionaris te worden. Antoon Verheijen, Jilis vader, nam contact op met pastoor Voss. Jilis kreeg van hem de Pius Almanak. Deze almanak was wellicht de start van zijn loopbaan als missionaris. Hij studeerde vervolgens zes jaar aan het gymnasium, één jaar noviciaat, twee jaar filosofie en vier jaar aan het groot seminarie.
Op 25 september 1935 vertrekt hij naar het eiland Flores, een van de Kleine Soenda-eilanden in Nederlands-Indië. Indrukwekkend is de episode over de Japanse bezetting op het eiland vanaf februari 1942. In 1959 wordt hij vrijgesteld van pastorale taken en kan hij zijn vrije tijd inzetten om zijn studie over vogelsoorten voort te zetten. Op 25 april 1997 overlijdt hij op negenentachtigjarige leeftijd in Teteringen. Weet u, dat op de sfeervolle binnenplaats van Café en Restaurant Eet-Lokaal bij Huis Sevenaer aan de Markt 25 (Wittenburgstraat) een zwarte moerbeiboom, de mores migra, staat? U weet wel die oude kronkelige boom waarvan niemand weet hoe oud die is. De braamachtige bessen zijn lekker maar maken vlekken op de kleding, die er moeilijk uit te wassen zijn. Dit schrijft auteur Wim van Heugten. Hij vertelt over de moerbeiboom. Indien u verder leest komt u terecht op de Zijderoute en de pogingen om de zijdeteelt in Nederland van de grond te krijgen!